Vesa Arosuo

Arkkitehtitoimisto
Arosuo Arkkitehdit Oy

Arkkitehti SAFA,
toimitusjohtaja ja pääosakas

Kirkkoherrankadun mustavalkoiset yhtiöt edustat aikaa kestävää pohjoismaista arkkitehtuuria. Suunnittelun takana on lahjakas ja arvostettu turkulainen SAFA-arkkitehti Vesa Arosuo tuttuun tinkimättömään ja tulevaa asukasta sekä luontoa kunnioittavaan tyyliinsä.

Arosuo on rautainen ammattilainen ja tunnettu arkkitehti, jolla on jo lähes kolmen vuosikymmenen kokemus ja näkemys suunnittelutyöstä. Oman arkkitehtitoimistonsa Vesa perusti vuonna 2011, jota ennen hän vaikutti Schauman Arkkitehdit Oy:ssä osakkaana. Pitkän uransa aikana hän on ehtinyt saamaan työstään paljon tunnustusta ja voittamaan useita suunnittelukilpailuja.

Arkkitehdin opinnot Vesa on suorittanut Tampereen teknillisessä korkeakoulussa (nykyisin Tampereen teknillinen yliopisto) ja Tanskassa, jossa hihaan tarttui innostus hyggeen eli kiireettömään ja hyvään elämään.

Arosuon työn tunnistaa skandinaavisesta otteesta, jossa on mukana ripaus lämminhenkistä ja kotoisaa tanskalaista hyggeä. Suunnittelun lähtökohtana hän pitää tilaa, jonka on luotava puitteet viihtyisälle yhdessäololle ja sujuvalle arjelle. Tämän lähtökohdan pohjalta oli helppo antaa Vesan käsiin myös Kirkkoherrankadun suunnittelu.

Papinsaari Vesan sanoin

”Meren ympäröimä Papinsaari on asuinalueena poikkeuksellinen ja arvostettu. Hirvensalon Talonrakennus on rakentanut näkyvästi alueelle jo aiemminkin. Nyt myös minulla oli ilo päästä jättämään tälle upealle alueelle oma jälkeni. Renni Haroman suunnittelemien mustien edeltäjien sijaan nyt lähdettiin suunnittelemaan valkoiseksi rapattua yksitasoista rakennusta Papinsaarenpuiston reunalle.

Kirkkoherrankadun rinteeseen aloitettiin aiemmin keväällä rakentamaan Athenea ja Aresta ja melkein heti perään Hermestä. Artemis on edeltäjilleen luonnollinen jatkumo. Yhtiöt sijoittuvat rinteeseen niin, että ylempi yhtiö katsoo aina alempana olevien yhtiöiden yli, jolloin asunnon suurista ikkunoista ja takaterassilta avautuu kaunis maisema, eikä naapurin katseista tarvitse murehtia.

Arkkitehtuuri edustaa tyyliltään ajan hengen mukaisesti modernin pelkistettyä ja selkeää rakennustapaa. Rakennuksen julkisivu leikittelee valkoisen ja mustan kontrastilla, johon puuterassit tuovat lämpöä ja suuret lasipinnat särmää. Asuntoihin on pyritty tuomaan sellaisia elementtejä, jotka ovat edellisissä kohteissa saaneet kiitosta. Sisätilat on toteutettu optimoiduilla yksitasoisilla pohjaratkaisuilla, joista hukkaneliöt on nipistetty pois. Asuntokokojakin on kolmea erilaista, jotka sopivat hyvin eri elämäntilanteissa oleville asukkaille.

Etelään suuntaava takaterassi nauttii auringosta suuren osan päivästä. Katetun terassin alla viihtyy taatusti pitkälle syksyyn asti – onhan terassilla varaus sekä porealtaalle, takalle että lämmittimelle. Hyvän suunnittelun lähtökohta on minusta loppukäyttäjän ymmärtäminen. Monia pieniä arjen haasteita pystytään ratkaisemaan jo suunnitteluvaiheessa ja minusta tässä kohteessa on onnistuttu siinä hyvin. On tärkeää, että kaikki asunnon osat palvelevat tarkoitustaan mahdollisimman hyvin ja että arki rullaa vaivattomasti.”

Vesa Arosuo

Renni Haroma

Arkkitehtitoimisto
Haroma & Partners Oy

Arkkitehti SAFA,
toimitusjohtaja ja pääosakas

Pitkäsalmelle suuntaavaat ylväät mustat yhtiöt Poseidon I-IV, Afrodite I-IV ja Zeus I ovat Renni Haroman käsialaa. Viimeisimpänä lisäyksenä sekä Papinsaaren maisemaan, että Rennin katalogiin on tullut upea Zeus II.

Yli viisitoista vuotta arkkitehtinä työskenneellä Rennillä on vahvaa näyttöä alalta ja rautainen ote suunnitteluun näkyy huikeina tuloksina. Haroma on toisen polven arkkitehti ja kolmannen polven rakennussuunnittelija: hän on kasvanut ammattiin luontevasti perheessä, jossa on arkkitehti-isä sekä Artekin designin parissa elämäntyönsä tehnyt äiti.

Haroma on opiskellut arkkitehtuuria yliopistoissa ja korkeakouluissa Suomessa, Englannissa, Itävallassa ja Yhdysvalloissa. Haromalla on selkeän moderni, skandinaavinen käsitys arkkitehtuurista, ja hänen ominta tyyliään edustavat minimalismi sekä japanilainen, italialainen ja tanskalainen estetiikka.

Haroman työt ovat pääasiallisesti moderneja, selkeälinjaisia ja skandinaavisia suunnitteluratkaisuja. Asuinsuunnittelussa Haroma on keskittynyt modernien ja korkeatasoisten rivitalojen, omakotitalojen sekä huviloiden suunnitteluun, mutta hänellä on poikkeuksellisen vahvat referenssit ja osaamispohja myös eri tyyppisten loft-asuntojen ja eksklusiivisten penthouse-huoneistojen suunnittelussa.

Papinsaari Rennin sanoin

”Koin suurta innostusta ja inspiraatiota saadessani tehtäväkseni suunnitella tämän upean kokonaisuuden Papinsaaren rinteeseen yritykselle, joka suhtautuu pientalorakentamiseen äärimmäisellä pieteetillä, ja jonka referenssikohteet Hirvensalossa ovat hyvin vakuuttavia.

Sijainti Hirvensalon Papinsaaressa on ainutlaatuinen. Vastaavanlaiset pientalokohteet, joissa luonnon ja meren läsnäolo on näin voimakas, ovat äärimmäisen harvassa. Suunnittelussa on pyritty korostamaan näitä kohteen erityisominaisuuksia sijoittamalla rakennusmassat luontoa kunnioittaen ja maastomuotoja mukaillen siten, että asuntojen avautuminen merimaisemiin on mahdollisimman voimakas. Papinsaaren modernit pientalomassat ovat hyvin relevantissa näkymäakselissa mereltä käsin tarkasteltuna. Ne näkyvät Turkua veneellä lähestyttäessä tai kaupungista poistuttaessa hyvin pitkän matkan päästä. Myös diagonaalisesti, merenlahden toiselta puolelta, joskin melko pitkän etäisyyden päästä, pystyy tarkastelemaan rinteeseen nousevia ryhdikkäitä rakennuksia.

Suunnittelun lähtökohtana oli luoda moderni, pelkistetty, graafisen ryhdikäs ja rohkea sekä persoonallinen ja korkeatasoinen aluekokonaisuus.; asemoida fasadeiltaan mustat, lasiset ja selkeälinjaiset rakennusmassat omanarvontuntoisesti ja ryhdikkäästi sijoilleen. Oli pidettävä aistikkuus ja tyylikkyys mukana pelissä, oltava rohkea, arvokkaan ympäröivän luonnon pelisääntöjä noudattaen. Oli istutettava rakennusmassat rinteeseen kuin ne olisivat ihmisen toteuttama tyylikäs ja moderni osa sitä. Oli pysyttäydyttävä tummissa sävyissä – mustassa.”

Renni Haroma
Vesa Arosuo
Renni Haroma